NPTEL Speaking Effectively Week 4 Assignment Answers 2024

Join Our WhatsApp Group Join Now
Join Us On Telegram Join Now

NPTEL Speaking Effectively Week 4 Assignment Answers 2024

1. Why should we pay attention to our voice and delivery?

a. Because the vocal component forms 38% of a message
b. Because people hear you before they see you
c. Because voice gives away your feelings
d. Because the vocal message is more important than the visual

Answer :- For Answer Click Here 

2. When we hear a person’s voice before seeing them:

a. We form a person’s profile based on their voice
b. We judge them based on the words they use
c. We start liking them or disliking them
d. We start to guess the sound frequency

Answer :- For Answer Click Here 

3. What are the things that a voice does not reflect?

a. Personality
b. Emotions
c. Looks
d. Attitude

Answer :- For Answer Click Here 

4. Why did she think her friend sounded disturbed on the phone?

a. Her friend was sobbing
b. Her friend was sniffling
c. Her friend’s voice was breaking
d. Her friend was giggling

Answer :- 

5. What is the stereotyped perception of a female with a thin voice?

a. Slim and attractive
b. Physically, socially and emotionally immature
c. Weak and wavering
d. Strong and mature

Answer :- 

6. What is the stereotypical perception of a male with a thin voice?

a. Weak and small
b. Strong and mature
c. Does not alter listener’s image of the speaker
d. Tall and slim

Answer :- For Answer Click Here 

7. High pitch vocal variety in a male is perceived as:

a. Masculine
b. Feminine and esthetically inclined
c. Indecisive
d. Weak

Answer :- 

8. What does one need to improve the quality of one’s voice?

a. Correct posture and breathing
b. Correct tone
c. Correct pronunciation
d. Correct pitch

Answer :- 

9. What kind of breathing is needed for a good voice?

a. Shallow breathing
b. Diaphragmatic breathing
c. Irregular breathing
d. Chest breathing

Answer :- 

10. How does one regulate breathing?

a. Keep equal intervals between each breath
b. Breathe rapidly and loudly
c. Breathe slowly and softly
d. Breathe fast and slow

Answer :- For Answer Click Here 

11. Why do some people’s voices sound constrained?

a. Swallowing words
b. Stopping to breathe
c. Not relaxing neck and shoulders
d. Not drinking water

Answer :- 

12. What is considered as speaking too fast?

a. More than 120 words a minute
b. More than 50 words a minute
c. More than 125-150 words a minute
d. More than 30 words a minute

Answer :- 

13. What are the forms that possess a rhythm?

a. Music
b. Dance
c. Language
d. All of the above

Answer :- 

14. What is rhythm in language?

a. A pattern formed through repetition of movements
b. A pleasant movement through beats
c. A pattern formed through stressed and unstressed syllables
d. A pattern formed through repetition of sounds

Answer :- For Answer Click Here 

15. Articulation means

a. Swallowing sounds
b. Uttering each sound clearly and distinctly
c. The rise and fall in speech
d. Speaking in a polished manner

Answer :- For Answer Click Here 

16. How does one improve articulation?

a. Use appropriate words to express thoughts and feelings
b. Breathe in and out at regular intervals
c. Relax jaw and facial muscles to produce sounds
d. Roll the shoulder and neck muscles

Answer :- 

17. What is intonation?

a. The rise and fall in our voice when we speak
b. The tune in which we sing
c. The pattern of stressed and unstressed syllables
d. The force with which we utter a syllable

Answer :- 

18. What is the importance of intonation?

a. It helps to convey meaning
b. It helps to convey attitude
c. It helps to add flavour
d. It helps to stress words

Answer :- For Answer Click Here 

19. How can one prevent oneself from sounding monotonous?

a. Change pace, pitch and volume
b. Speak in a level tone
c. Cite quotations from famous people
d. Start singing a song

Answer :- For Answer Click Here 

20. How can we get back the audience’s attention when we seem to have lost it?

a. Speak more loudly
b. Drop the voice to a whisper
c. Pause
d. All of the above

Answer :- 

21. How can you improve resonance?

a. By reciting poems ever day
b. By singing your favorite song
c. By practicing making the ‘mmm’ sound
d. By speaking through your nose

Answer :- For Answer Click Here 

22. Keya speaks in a very soft voice. People perceive her to be

a. Weak
b. Gentle
c. Humble
d. Passive

Answer :- 

23. The lady on the phone spoke with a high-pitched voice. The listener assumed she was

a. Middle aged
b. Elderly
c. Young
d. A child

Answer :- For Answer Click Here 

24. The rhythm of native English speakers sounds like

a. A drumbeat
b. A cymbal beat
c. A chime beat
d. A piano beat

Answer :-  For Answer Click Here 

25. What should one do to have clarity in one’s voice?

a. Use very complex words
b. Enunciate sounds clearly
c. Speak very fast
d. Use an affected accent

Answer :-  For Answer Click Here