NPTEL Soft Skill Development Week 3 Assignment Answer 2023

Join Our WhatsApp Group Join Now
Join Us On Telegram Join Now

NPTEL Soft Skill Development Assignment Answer

NPTEL Soft Skill Development Week 3 Assignment Answer 2023

NPTEL Soft Skill Development Week 3 Assignment Answers 2023

1. Micro-expressions last for about

(a) ¼ second
(b) 1 second
(e) ½ second
(d) 1/10 second

Answer :- a

2. Perception can take place to resolve______to make sense

(a) unsolved problems
(b) brain’s dilemmas
(c) ambiguities
(d) None of the above

Answer :- c

3. In_______ the hand ring gesture stands for zero.

(a) UK
(b) Belgium
(c) France
(d) Russia

Answer :- c

4. In music, minor tones are associated with

(a) Eagerness
(b) Restlessness
(e) Uneasiness
(d) Sadness

Answer :- d

5. Consider the following statements.

A: Smiling is neither an in-born nor an acquired non-verbal communication
B: Certain facial expressions persist across cultures

(a) Both A and B are correct
(b) A is correct but B is wrong
(c) B is correct but A is wrong
(d) Both A and B are wrong

Answer :- c

6. Masking is related to

(a) Squelched expressions
(b) Micro-expressions
(c) Beaming expression
(d) Simpering

Answer :- a

7. We can differentiate between two singers because of

(a) Timbre
(b) Pitch
(c) Frequency
(d) Amplitude

Answer :- a

8. Pitch is dependent on_____of the note

(a) tonality
(b) quality
(e) timbre
(d) frequency

Answer :- d

9. Only_____of us are genuine multitaskers.

(a) 10%
(b) 15%
(c) 2%
(d) 7%

Answer :- a

10. The direction in which we read a certain script is called

(a) The halo effect
(b) Anchoring bias
(c) Apophenia
(d) Scanning bias

Answer :- d

11. Consider the following sentences.
A: Two conflicting ways of completing incomplete data create visual illusions
B: Size-constancy of what is seen is dependent on subject-object relations

(a) Both A and B are correct
(b) A is correct but B is wrong
(c) B is correct but A is wrong
(d) Both A and B are wrong

Answer :- a

12. Consider the following statements.
A: 63% of us are able to correctly read facial expressions
B: Learning how to hide facial expressions is common in social contexts.

(a) Both A and B are correct
(b) A is correct but B is wrong
(e) B is correct but A is wrong
(d) Both A and B are wrong

Answer :- c

13. Which of the following is not an element of surveillance in a world dominated by visual culture?

(a) Security
(b) Voyeurism
(c) Entertainment
(d) None of the above

Answer :- d

14. Consider the following statements:

A: There is no guarantee that the real is being actually mediated through mediating devices; for all we know, an Al may be anchoring news channels.
B: The game addicts are caught in the problem of simulacrum; they live in multiple realities that cannot co-exist.

(a) Both A and B are true
(b) Both A and B are false
(c) Only A is true
(d) Only B is true

Answer :- c

15. Leaning back as a gesture in Normal Rockwell’s Tom Swayer is a sign of

(a) Aggression
(b) Leadership
(e) Subordination
(d) Fear

Answer :- b

NPTEL Soft Skill Development Week 2 Assignment Answers 2023

1. The first step towards effective communication with others is successful communication with yourself.

(a) True
(b) False

Answer :- a

2. A group may be regarded as an organized structure composed of individuals having common purpose, interdependence, and division of labour.

(a) True
(b) False

Answer :- a

3. How much time do we take to assess someone based on non-verbal signs?

(a) 1 second
(b) Fraction of a second
(c) 5-10 seconds
(d) None of the above

Answer :- c

4. From a ________we can have an outline of our presentation

(a) SmartArt
(b) Mind map
(c) Flowchart
(d) Linkage

Answer :- b

5. Consider the following statements:
A: You should know your audience and their interests, attitudes, and expectations from your presentation.
B: Technically, you should match up to your audience’s level of expertise.


(a) Both A and B are correct
(b) A is correct but B is wrong
(c) B is correct but A is wrong
(d) None of the above

Answer :- b

6. Distance between text and image denotes
A. Difference of meaning between the two
B. A sense of discreteness between how they should be looked at
C. An effort to minimize the conveying of a relationship between the two


(a) All A. B and C are true
(b) Only A and B are true
(c) Only A and C are true
(d) None of the above

Answer :- a

7. Concrete poetry

(a) are calligrams with no specific meaning
(b) are poems that are three-dimensional
(c) utilizes the visual impact of the typographical shape of the poem
(d) All of the above

Answer :- c

8. Dividing the audience into zones when addressing a large group is required because you do not want to convey
A. They are left out and thus you do not care if they pay attention or not
B. You’re interested in only certain groups of the audience
C. You dislike any particular person in the audience

(a) All A, B and C are true
(b) Only A and B are true
(c) Only A and C are true
(d) None of the above

Answer :- b

9. Consider the following statements:
A. Introduction, body and conclusion should always be in a sequence for a presentation
B. Text or image ideally should be presented in a particular sequence in a presentation
C. Text and image together make sense in a presentation


(a) Only A and B are correct
(b) Only A and C are correct
(c) Only B and C are correct
(d) All A. B and C are correct

Answer :- c

10. As a presenter, physically leaning heavily on some object for support during a presentation may indicate _____and______.

(a) arrogance, diffidence
(b) arrogance, defiance
(c) incompetence, disregard
(d) casualness, arrogance

Answer :- a

11. Behaviour of the animated text can denote

A. Mechanical actions and ageing
B. Emotion and thrill
C. Slowness and silence


(a) Onlv B is correct
(b) Only A and B are correct
(c) Only A and C are correct
(d) All A. B and C are correct

Answer :- c

12. Which kind of communicators believe that the primary purpose of communication is the maintenance or advancement of the personal relationship?

a) Noble communicators
b) Socratic communicators
c) Reflective communicators
d) None of the above

Answer :- d

13. Which of the following qualities is the strength of Noble communicators?

(a) Assertiveness
(b) Focus
(c) Leadership
(d) All of the above

Answer :- d

14. In Fisher’s model of group progression, at which stage do the group members argue about the possible ways of approaching the problem and begin to find solutions?

(a) Conflicts
(b) Emergence
(c) Orientation
(d) Reinforcement

Answer :- a

15. _____is an important factor which helps a group to function effectively.

(a) Attitude
(b) Good relationship
(c) Personality
(d) Presentation skill

Answer :- b

NPTEL Soft Skill Development Week 1 Assignment Answers 2023

1. Communication always needs

(a) At least two persons
(b) At least one object
(c) A context
(d) A location

Answer :- c

2. Consider the two statements:
A: Deep listening helps in unveiling the deep history of a group of speakers representing a community.
B: Combative listening is a great weapon in the business world.

(a) Both A and B are correct
(b) Both A and B are wrong
(c) A is correct, but B is wrong
(d) B is correct, but A is wrong

Answer :- b

3. Smiling is

(a) A social symbolic act
(b) An example of non-verbal communication
(c) A way to mask real emotions
(d) All of the above

Answer :- d

4. Paraphrasing does not include

(a) Filtering out information
(b) Selective listening
(c) Discriminatory listening
(d) Empathetic listening

Answer :- C

5. Consider the following two statements:
A: Unintentional communication is not a very significant component of communication
B: The detective in the Whodunit stories mainly detects the clarity of communication

(a) Both A and B are correct
(b) Both A and B are wrong
(c) A is correct, but B is wrong
(d) B is correct, but A is wrong

Answer :- b

6. Interpersonal communication is strengthened by listening for

(a) Disrespect
(b) Signs of friendliness
(c) Mutual purpose
(d) Personal details shared with you

Answer :- c

7. White lies are

(a) Innocuous
(b) Necessary in social situations
(c) Exonerated
(d) All of the above

Answer :- d

8. Which one is an example of covert communication?

(a) Personal language
(b) Morse code
(c) Sleeping
(d) Dreaming

Answer :- c

9. Emotions spill through etc.

(a) Para-psychological components
(b) Para-behavioral mechanisms
(c) Para-linguistic components
(d) Heuristic impulses such as gestures, eye movement, facial expression,

Answer :- c

10. Not listening to someone while you’re asleep is an example of

(a) Physical barrier
(b) Psychological barrier
(c) Linguistic barrier
(d) None of the above

Answer :- d

11. Which of the following statements are not true?

(a) Power hierarchy is territorially manifested
(b) Various spaces are designated to signify various kinds of power
(c) Spatial markers of power are unquestionable
(d) None of the above

Answer :- c

12. What kind of listening does help in successfully negotiating finer sociocultural nuances?

(a) Critical listening
(b) Therapeutic listening
(c) Discriminative listening
(d) Combative listening

Answer :- b

13. You should seek openings,

(a) physical, conceptual
(b) pauses, breaks
(c) intervene, raise your hand
(d) listen, reflect and _ before speaking in formal groups.

Answer :- a

14. Consider the following cases. In which one will information about the novel be remembered more readily?

(a) Watching a movie based on the novel followed by lectures on it
(b) Attending a lecture on the novel with audio-visual aid
(c) Attending a lecture on the novel with a PowerPoint presentation
(d) Adapting the novel for the stage

Answer :- d

15. In group discussions, as a speaker you should be

(a) empathetic to the other speakers
(b) understanding of the individual perspectives
(c) diplomatic whenever there is a contentious issue
(d) playing designated role

Answer :- d

Leave a comment