NPTEL Enhancing Soft Skills and Personality Week 0 Assignment Answers 2024

Join Our WhatsApp Group Join Now
Join Us On Telegram Join Now

NPTEL Enhancing Soft Skills and Personality Week 0 Assignment Answers 2024

Q1. Arshad works for an advertising agency. He has often been referred to as the best employee. Which of the following demonstrates his Soft Skills?

  • Arshad is given an important project to take over in addition to his existing work. After prioritising the tasks based on importance and deadlines, he allots time for each task and follows the plan without any distractions.
  • In a meeting, one of Arshad’s colleagues disrespects him. Even though this angers Arshad, he stays calm. He confidently replies to the colleague and addresses the disrespect without crossing any boundaries.
  • Arshad secured a fully funded scholarship and pursued a degree in design from Harvard.
  • Arshad is a very busy person. Because of his work, he is vulnerable to stress. In order to not let that affect him, he meditates every day and takes time to journal before going to bed.
  • Arshad is not only skilled in Design, but he also knows how to handle the technical difficulties with all the other software.
  • Arshad was tasked with presenting a proposal to the office management. He confidently presented his ideas and responded to all the questions very effectively. There were disagreements about many of these ideas, but he gracefully cleared them without losing his calm.
Answer:- a, b, d, f

Q2. Which of the following qualities enhance one’s personality positively?

  • Healthy Sleep Routine
  • Aggression
  • Healthy Eating Habits
  • Assertiveness
  • Lack of Patience
  • Punctuality
Answer:- a, c, d, f

Q3. Choose from among the following some of the qualities of a confident public speaker:

  • Maintaining eye-contact.
  • No interaction with the audience.
  • Speaking too softly.
  • Using humor to engage the audience.
  • Aggressive hand movements.
  • Appropriate greeting.
Answer:- a, d, f

Q4. How can one enhance one’s interpersonal skills?

  • Respecting others’ opinions.
  • Narcissistic evaluation of ideas.
  • Active listening
  • Self-reflection
  • Unapologetic behavior
  • Constant interruption when others are speaking.
Answer:- a, c, d

Q5. Which of the following are true about Soft Skills?

  • They can be developed with time.
  • People are born with excellent soft skills.
  • They are not important part of life.
  • They are essential for one to succeed in life.
  • They can be replaced with more Hard Skills.
  • They facilitate the holistic development of personality.
Answer:- a, d, f

Q6. A person is considered a good or active listener if s/he:

  • Notes down important points.
  • Interrupts the speaker for clarification.
  • Is respectful toward the speaker.
  • Does not indulge in self-talk.
  • Does not acknowledge the speaker.
  • Yawns while others talk.
Answer:- They can be developed with time.
They are essential for one to succeed in life.
They facilitate the holistic development of personality.

Q7. To succeed in life, one should develop a mindset that:

  • Limits experiences.
  • Motivates growth.
  • Welcomes challenges.
  • Is self-isolating.
  • Cannot be changed.
  • Allows constant learning.
Answer:- Motivates growth.
Welcomes challenges.
Allows constant learning.

Q8. What are the characteristics of good Time Management skills?

  • Planning in advance.
  • Not prioritising one’s tasks.
  • Being interrupted by distractions.
  • Choosing the right activities at the right time.
  • Taking appropriate and timely breaks.
  • Scheduling tasks based on personal enjoyment only.
Answer:- Planning in advance.
Choosing the right activities at the right time.
Taking appropriate and timely breaks.

Q9. Read the passage and choose the appropriate observations: Madhan played music through his phone speakers in the library, disrupting the silence. Indifferent to the irritated glances from other readers, he continued to chat loudly with a friend on speakerphone. When chided by the librarian about the noise, he shrugged it off and continued his disruptive behaviour. Madhan’s lack of consideration for others made the usually peaceful library challenging for everyone trying to focus.

  • It is essential to be aware of public places and their associated behaviours as part of developing a personality.
  • Madhan played loud music because the library is where one can enjoy and freak out.
  • Madhan needs to improve his soft skills.
  • Madhan should have followed proper etiquette in the library by maintaining a silent atmosphere.
  • Following rules and manners in public places is optional because they are restrictive and unrelated to personality development.
  • Madhan speaking over the phone is entirely acceptable because the library is not meant to be a silent place.
Answer:- It is essential to be aware of public places and their associated behaviours as part of developing a personality.
Madhan needs to improve his soft skills.
Madhan should have followed proper etiquette in the library by maintaining a silent atmosphere.

Q10. Rima is often preferred over Raj for her excellent soft skills. She speaks politely and assertively and manages her time well. She also deals with conflicts and failures with dignity. Unlike her, Raj:

  • Negotiates aggressively in times of crisis.
  • Keeps getting demotivated by criticism.
  • Understands the value of people skills.
  • Avoids and disregards any criticism.
  • Learns from his mistake and strengthens his mindset.
  • Silences people by being loud.
Answer:- Negotiates aggressively in times of crisis.
Keeps getting demotivated by criticism.
Avoids and disregards any criticism.
Silences people by being loud.