NPTEL Cloud Computing Week 1 Assignment Answers 2024

Join Our WhatsApp Group Join Now
Join Us On Telegram Join Now

NPTEL Cloud Computing Week 1 Assignment Answers 2024

NPTEL Cloud Computing Week 1 Assignment Answers 2024

1. Utility computing encapsulates the following characteristic(s)

a) Mobility amalgamation
b) No impact on resource utilization
c) Pay-per-use pricing business model
d) None of above

Answer :- c

2. In the context of the client-server architecture: Statement i) posits that virtualization is a fundamental principle; Statement (ii) claims that the system has limited scalability.

a) Only Statement 1) is correct
b) Only Statement (ii) is correct
c) Both Statements (i) and ii) are correct
d) None of the statements is correct

Answer :- b

3. A cluster is a type of _______ or distributed computing platform consisting of a collection of interconnected stand-alone computing computers working together in a_____ computing resource.

a) computers, parallel
b) single integrated, parallel
c) node, parallel
d) parallel. single integrated

Answer :- For Answer Click Here

4. Dropbox is an example of:

a) Software as a Service or SaaS
b) Platform as a Service or PaaS
c) Function as a Service or FaaS
d) Infrastructure as a Service or IaaS

Answer :- For Answer Click Here

5. For less data-intensive applications, horizontal scale-out elasticity is the ideal solution.

a) True
b) False

Answer :- 

6. The combination of Service-Oriented Infrastructure and Cloud Computing leads to_______

a) PaaS
b) FaaS
c) Serverless
d) Xaas

Answer :- For Answer Click Here

7. Utility computing is a service-provisioning model, in which a service provider makes computing resources and infrastructure management available to the customer.

a) True
b) False

Answer :- 

8. Which of the following is false?

a) Private cloud is dedicated solely to an organization.
b) Community cloud is a composition of public and private cloud.
c) Public cloud is available to the general public.
d) None of these

Answer :- For Answer Click Here

9. Which of the following is one of the characteristics of PaaS?

a) Provides tools to deploy user applications
b) Application is provided by the cloud provider
c) Resources are distributed as a service
d) None of these

Answer :- For Answer Click Here

10. Which of the following is/are a type of Grid?

a) Computational Grid
b) Data Grid
c) Edge Grid
d) All of the above

Answer :- For Answer Click Here